Site Network:

 

Elérhetőség

Cím: Háromhuta – Középhuta Petőfi u. 19.

Telefon: +36 70 615 4793

szkaradi@t-online.hu

Várak, kastélyok

1, Regéc

Regéc Háromhutától 10 km – re Nyugatra fekszik a Zempléni Tájvédelmi Körzetben. Hutától eltérően őslakói magyarok. Regéc is megőrizte hagyományos arculatát, fő nevezetessége a 624 m magas sziklaszirten épült Rákóczi vár romja. A vár építése a XIII. században kezdődött, először királyi bírtok majd a Lorántffyak birtoka. A XVII. században a Rákócziaké, a Regéci Uradalom központja. Az uradalom a Rákócziak jelentős bevételi forrása volt. A várat 1690–es években felrobbantották. A ma látható romok valószínűleg csak a vár legfelső emeletének maradványai.
Távolság: 8 km

2, Tolcsva

Tolcsva festői, sajátos hangulatú, település, a Tokaj-Hegyaljai borvidék egyik legjelentősebb szőlészeti és borászati központja. Gazdag műemlékekben, műemlék jellegű épületekben, ezek legszebb példái az egykori mezőváros neves szőlősgazdáinak kastélyai. A falu központjában a Kossuth utca 37.sz.alatt található a barokk eredetű, klasszicista stílusban átépített Szirmay később Waldbott kastély. A nagy parkban álló műemléképület ma iskola. A Kossuth utca 63. sz. alatt álló korai barokk stílusú udvarházat a XVII. században építtette Lorántffy Zsuzsanna. Az épületben, melyet Rákóczi kastélyként ismernek, ma a Borászati Múzeum és a Tokaj Kereskedőház vendégháza működik. A Bajcsy Zsilinszky u. 61. sz. alatt álló Kurucz kastély az 1830-as években épült klasszicista stílusban, a hatalmas parkban álló épület ma az Oremus-Bodegas borászati társaság központja. Szintén borászati cég tulajdonában van az 1659-ben épült barokk Dessewffy kastély, mely a Szent Imre utca 4. sz. alatt tekinthető meg, valamint a Kincsem dűlő tetején álló Kincsem vagy Waldbott borház is. Érdemes megtekinteni a XIV. századi gótikus római katolikus templomot, melynek jellegzetes fakupolája akár Tolcsva jelképe is lehetne, a falu központjában álló múlt századi polgárházakat, és végül tehetünk egy borkóstolóval egybekötött sétát a falu fölötti pincesoron.
Távolság: 12 km

3, Kőkapu

Középhutától 10. Km-re Északra gyalog- és kerékpártúrák célpontja lehet Kőkapu. Itt üzemel az ország legrégibb, 1888-tól működő erdei kisvasútja. A Károlyiak vadászkastélya egy alagúttal átfúrt sziklahegyre épült, a nemrég felújított épületben vendéglő várja a turistákat. A kastély melletti kis tavon csónakázni is lehet.

4, Erdőbénye

Tolcsvától nyugatra dombok között az Aranyosi völgy bejáratánál megbúvó település. A 645 lelkes falucska korábbi, kiemelkedő szerepére utalnak műemlékei, műemlék jellegű épületei. Látnivalók: gyönyörű fekvésű tengerszem a Mulatóhegy lábánál, egykori zsidótemető, fa-és kőfaragók munkái, a kádár szakma háza, kovácsműhely, a faluban található sajnos romos állapotban Szepsy Laczkó Máté háza, Szirmay kastélya XVIII. Századból, Budaházy-Fekete-kúria XVII. Századból. Tavaly nyílt meg a Hotel Magita, ahol ízletes ételekkel, szaunával, uszodával, bowling pályával várják az odalátogatókat.
Távolság: 22 km

5, Olaszliszka

A Bodrog-parti település nevét a XII. században idetelepített vallon szőlőművesekről kapta. Mint a legtöbb hegyaljai település Olaszliszka is gazdag műemlék-jellegű épületekben, sajnos ezek jelentős része nagyon leromlott állapotú. Nevezetességei az Esze Tamás u. 3. sz. alatt található udvarház, melyben Kossuth Lajos gyermekéveit töltötte és a csúcsíves kőhíd, melyet ma is eredetei funkciójának megfelelően használnak. Említésre érdemes a gótikus eredetű katolikus templom is.
Távolság: 18 km

6, A Sárospataki vár

Magyarország egyik legvonzóbb építészeti emléke a reneszánsz kor hangulatát idéző várkastély. A Bodrog parton, hatalmas parkban álló épület legérdekesebb része a közelmúltban felújított gótikus eredetű Vöröstorony. Hazánk egyetlen épségben maradt lakótornya. Lovagterme a Rákóczi szabadságharc alatt országgyűlés színtere volt, ma koncerteknek, esküvőknek ad otthont. Az udvar legértékesebb dísze az 1647-ben épült Lórántffy-loggia. Történelmi emlékhely a Sub Rosa „terem”, az északkeleti sarokbástya kiugró szeglete. A várkastély kiállításainak egy része átrendezés alatt van, megtekintésre érdemes a reneszánsz kőtár, a reneszánsz konyha, a Vöröstorony és a bútorkiállítás.

Nyitva: hétfő kivételével naponta 10-18 óráig. Tel:47/311-083

Egyéb látnivalók Sárospatakon: Szent Erzsébet templom, Református Kollégium, Nagykönyvtár, Iskolakert, Tornacsarnok.
Távolság autóval: 27 km
Távolság biciklivel: 18 km

7, Sátoraljaújhely- Széphalom

Zemplén-megye egykori székhelye, Kossuth és Kazinczy városa a Sátorhegy lábánál a Szlovák határon. Barokk hangulatú kisváros sok műemlék épülettel kiterjedt pincerendszerrel.
Távolság: 32 km

8, Füzéri vár

A nagy - Milic - hegycsoport előterében a Hegyközben fekvő vár földtani különlegessége miatt védett vulkáni kúp tetejére épült. Legkorábbi Árpád – kori váraink egyike. Nevezetessége, hogy 1526 – tól egy évig itt őrizte Perényi Péter a királyi koronát. A várat 1683 – ban felrobbantották. A helyreállítás alatt álló várkápolna gótikus ablakai szépen megmaradtak.
Távolsága Középhutától kerékpárral: 26 km
Távolsága Középhutától autóval: 60 km

9, Füzérradvány

Pálházától közelíthető meg könnyedén. A településtől keletre fekvő Károlyi kastélyt egy km hosszú, 120 éves erdei-és feketefenyők által szegélyezett bekötőúton érjük el. A kastély XVII. Századi eredetű barokk épület, eredetileg földesúri lakóhelyül szolgált, többször átépítésre került, felújítása jelenleg is folyamatban van. A kastélyt körülvevő 100 hektáros védett angolpark arborétumában találhatóak az ország nevezetes fái közé sorolt platánóriások.
Távolsága Középhutától kerékpárral: 26 km
Távolsága Középhutától autóval: 50 km

10, Boldogkőváralja

Boldogkőváralja a Zemplén nyugati részén Középhutától található. A szép fekvésű falu fő nevezetessége az 1768 – ban épült Péchy – Zichy kastély. A falu határában, északon áll a – már messziről is impozáns látványt nyújtó – Boldogkő vára. A várat a XIII. században kezdték építeni, története összefonódik a Királyi Magyarország, Erdély és a Török között folyó harcokkal. 1702 – ben I. Lipót király parancsára ezt a várat is használhatatlanná tették. A sziklatömbre épült szabálytalan alaprajzú vár régészeti feltárását a hatvanas években megkezdték és a vár jelentős részét helyreállították.
Távolság: 25 km

11, Vizsoly

Regécet, Fonyt elhagyva a Hernád partján találjuk Vizsolyt. Itt tekinthető meg a reformáció korának talán legjelentősebb szellemi és nyomdatechnikai teljesítménye az első nyomtatott magyar nyelvű biblia a Vizsolyi vagy Károlyi biblia, melyet a híres abaúji mezővárosban Göncön és környékén fordítottak le az 1580-as években.
Távolság: 25 km

12, Hejce

Vizsolytól északra kis kitérővel közelíthető meg a gyönyörű, érintetlen természeti környezetben meghúzódó falu, a 784 méter magas, Gergely-hegy lábánál. Az ezeréves falut István király adományozta az Egri Püspökségnek 1009-ben. A gróf Eszterházy Károly egri püspök által 1700-as években építtetett püspöki kastély jelenleg a római katolikus egyház szeretet-otthonaként működik. Sok lakóház őrzi a népi építészeti hagyományokat. A faluban él és alkot Nemes Sándor famíves.
Távolság: 27 km

12, Tokaj

A történelmi borvidék – amely ma már a Világörökség része- névadó városa a Tisza és a Bodrog összefolyásánál a Nagy-hegy délkeleti lábánál. Megközelíthető a 37. számú főútról Tarcal és Bodrogkeresztúr irányából is. A csodálatos természeti környezetben fekvő hangulatos kisváros építészetében ma is tükrözi az évszázados gazdagságot, a magas szintű kultúrát. A város sétálóutcáján és környékén műemléképületek sokaságával találkozhatunk. Érdemes felkeresni a Bethlen Gábor u. 7. sz. alatti Tokaji Múzeumot. A múzeumnak otthont adó épület az ún. Karácsony féle ház a tokaji görög kereskedő kompánia székhelye volt. A múzeumban megtekinthető az egyik szobát díszítő eredeti panoráma festmény, a görög kompánia tanácskozó terme, valamint borászati, néprajzi egyház,- és várostörténeti kiállítások. Tokaj a borvidék legismertebb települése borkóstolásra, vásárlásra számtalan lehetőség kínálkozik.

Tokaji Múzeum Nyitva tartás: hétfő kivételével naponta 03.31-10.31-ig: 9-17 óráig; 11.01-03.31-ig: 9-15 óráig
Tel: 47/352-636
Távolság: 37 km

14, Mád

Az egykor virágzó hegyaljai mezővárosok egyik reprezentánsa. A szép fekvésű „városka” határát mindenütt szőlők borítják. Ha kissé romos formában is de máig őrzi a hegyaljai, felvidéki városokra jellemző építészeti stílusát. Főutcájának (Rákóczi út) műemlék jellegű házai az egykori gazdagságra emlékeztetnek. A házak alatt kiterjedt pincerendszer húzódik. Érdekességek: késő gótikus stílusú katolikus templom, Máriassy lakóház (Rákóczi út 7.), Aspremont kúria (Rákóczi út 81.), az egykori Hegyaljai Takarékszövetkezet épülete, zsinagóga, zsidó temető. Mádon számos jeles magán pincészet és borászati cég működik.
Távolság: 37 km

15, Károlyfalva illetve Hercegkút határából közelíthető meg a csodálatos látványt nyújtó Megyer-hegyi Tengerszem. Gyönyörű fekvésű tó, sziklákkal körbeölelve. Akár autóval, akár gyalogosan elérhető.

Javascript is required to view this map.